Mustachian Community > Meetups and Social Events

Any Dutch Mustachians here.

(1/226) > >>

Dutchlady:
Are there any Dutch Mustachians here. I read this blog for two years now. I want to know how other Dutch people are striving for ER, especially with our high taxes. I can read MMM very well but i can't discuss this complicated stuff in English/ American.

Even wat over mezelf. Ik ben 39 en sinds twee jaar dus bekend met deze website. Ook flink aan het sparen maar de 50% savings rate haal ik niet en ga ik ook niet halen de komende jaren. Ik vraag me af of de MMM theorie haalbaar is in Nederland. Ik ga er zelf vooralsnog vanuit dat dat niet het geval is,in ieder geval niet met mijn gezinssamenstelling. Wel hoop ik iets eerder te kunnen stoppen met werken en over een jaar of 8 mijn huis afbetaald te hebben.

Graag hoor ik jullie ervaringen .

train_writer:
There are many of us I think, but in a country as small as ours, some like to keep their privacy :). I think a form of early retirement is possible here, but it looks different and you have to know a bit better what you want to do with your time off.

Allereerst: Als je geinteresseerd bent om een soort 'MMM'forum op te zetten in het Nederlands, houd ik mij aanbevolen.

Ik denk dat een deel van het woord 'retired' al gewoon in de Nederlandse mogelijkheden tot parttime werken zit, hoewel ik merk dat parttime werken bij bijvoorbeeld mijn werkgever bijna niet mogelijk is! Dan is het dus belangrijk uit te vinden waarom je met pensioen wilt. Wil je nooit meer werken? Heb je bepaalde hobbies die je wilt uitvoeren? Mijn doel is vooral om niet meer 40-50u te hoeven zwoegen als ik 50+ ben, want ik zie collega's in mijn beroep die dat eigenlijk niet meer mentaal of fysiek aan kunnen of het spuugzat zijn, maar dan toch moeten vanwege hun verplichtingen in huis, alimentatie etc. Ook wil ik graag meer tijd voor bepaalde hobbies en gewoon meer kunnen lezen. Dat zijn doelen die ook mogelijk zijn met af en toe een kleine baan.

Ook denk ik dat het in Nederland misschien 'handiger' is om enkele keren met 'pensioen' te gaan en dit sabbatical te noemen, of zeer parttime te gaan werken gedurende een aantal jaar (bijv uitzendwerk of seizoenswerk in horeca), simpelweg omdat ons systeem zo gereguleerd is en veel voordelen kent als je een vorm van wit werk hebt. Tsja, misschien ben je dan niet 100 % retired, maar wel een boel!

Daarnaast, ik weet niet hoeveel je werkt, maar als je meer dan 32 uur werkt is de pensioensopbouw hier relatief heel hoog. Zo kun je wel aan 40-50 % sparen komen zonder dat je het doorhebt! Uiteraard kun je daar dan weer niet eerder bij dan boven je 60e..

Iconoclast:
Cool om eindelijk eens wat gelijkgezinden te treffen in mijn eigen taal!

Heb er zelf ook al over nagedacht dat het hier moeilijker is. Enerzijds komt het door de gematigde lonen hier en de hoge belastingen. Ons systeem is er ook op gericht (en het is regeringsbeleid) om iedereen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Alles wat dus niet binnen dat frame past, wordt niet gestimuleerd. Maar ik heb ook wel eens bedacht dat als je bij ons eenmaal in inkomen begint te dalen, je flink wat meevallers en kortingen kunt krijgen omdat ons systeem over het algemeen wat socialer in elkaar zit.

Aan de andere kant klopt de theorie van MMM ook wel weer: als je eenmaal aan het sparen bent, gaat het snel, zelfs met de hoge belastingen. Maar de eerste jaren zijn even doorbijten. Ik ben al langer aan het sparen en het beleggen, maar afgelopen jaar heb ik behoorlijke vooruitgang geboekt, ook door wat financiŽle meevallers en wat meer focus.

Voor mezelf ben ik er uit dat ik mogelijk altijd wel wil blijven werken (ben nu 39), al zal dat op enig moment part-time zijn. Ik heb gewoon de structuur van werk nodig. Vakantie is wel leuk maar na een paar weken verveel ik me dood. Misschien vloeken in de kerk hier, maar ben er achter gekomen dat ik zo nu eenmaal in elkaar zit. Ik werk overigens niet zo veel op dit moment en heb dus genoeg tijd om andere leuke dingen te doen en die balans vind ik prima.

Waar hebben jullie zoal in geÔnvesteerd? Zelf heb ik een mix van vooral Europese aandelen maar ook wat grotere fondsen. Vanguard is hier niet of moeilijk te kopen, maar er zijn wel soortgelijke fondsen beschikbaar.

@train_writer: ik heb ook van die collega's die de maanden aftellen "dat ze nog moeten" en voor de rest alleen nog maar voor het zesje gaan, echt vreselijk om zo je laatste jaren te moeten slijten. Zeker als het verschil tussen nu kappen of straks kappen 200 euro per maand is ofzo.
@Dutchlady, wat vind je dan specifiek moeilijk? Zijn er bepaalde kostenposten waar je mee worstelt?

Dutchlady:
He wat leuk, bedankt voor jullie reacties.

Klopt hoor Trainwriter, we zijn in Nederland natuurlijk ook kampioen parttime werken. Zelf ben ik sinds dit jaar terug gegaan van 36 naar 32 uur en ik geniet van mijn vrije vrijdagen. Ik vind mijn werk op dit moment best leuk maar ik weet niet of ik het nog leuk vind als ik 55 of 60 ben. Lijkt me verschrikkelijk om niet meer te kunnen verkassen vanwege leeftijd en met een baas opgescheept te zitten waar je niet vanaf kunt. En ik wil inderdaad niet op al die collega's gaan lijken die nog 5 jaar moeten en dan ook nog fulltime door alle verplichtingen die ze zijn aangegaan.

Ik ben ambtenaar dus mijn pensioenopbouw is verplicht bij ABP en als ik die meetel kom ik inderdaad wel aan de 50% saving rate. Alleen jammer dat het natuurlijk maar de vraag is of het er nog is als ik 60 ben en het op zijn vroegst op zou mogen nemen.

@iconoclast, het moeilijke vind ik inderdaad het systeem wat ons allemaal in het keurslijf van werken stopt. En ik verwacht dat dat systeem dadelijk ook bij alle toeslagen het vermogen mee gaat rekenen zodat ik er vanuit ga dat ik nooit voor toeslagen in aanmerking zal komen.

Ik merk ook dat het sparen sneller gaat nu ik een paar jaar bezig ben. Ik heb net wel heel unmustachian Ä70.000 op mijn hypotheek afgelost dus het gaat nu even weer iets langzamer dan dat ik het geld op mijn beleggingsrekening had laten staan maar een goede nachtrust is ook wat waard.

Mijn beleggingen heb ik trouwens grotendeels via binck en brand new Day in vanguard fondsen, bevalt prima.


Kostenposten waar ik mee worstel, zijn vooral mijn kinderen die gaan studeren. Eentje studeert al ( ik was jong moeder) en nummer twee doet dit jaar eindexamen, wil waarschijnlijk op kamers net nu heel de studiefinanciering wordt afgeschaft.

Daarnaast, maar dat is geen budgetprobleem,  merk ik dat ik het nooit met mensen over MMM kan praten. Mijn vriendinnen vinden het al eng als ze horen dat ik beleg, het is blijkbaar niet ladylike volgens hen en als ik het ze zou vertellen, zouden ze het veel te extreem vinden. Hetzelfde geldt voor mijn man alhoewel hij gelukkig geen big spender is.
Hebben jullie het in jullie omgeving wel over MMM? En hoever zijn jullie op wegen wat zijn jullie doelen?

train_writer:
Hai Dutchlady

Wat heerlijk dat je een dag per week vrij hebt en wat een mooi bedrag om af te lossen. Ik heb zelf een kleine annuiteitenhypotheek en los die ook iets sneller af, voorlopig, dan nodig.

Ik ben 26 en beleg via Meesman en ook in een aantal industriefondsen. Net als jouw man is mijn vriend echt absoluut niet van het beleggen, dus doe ik het met een verantwoord deel van mijn geld en hebben we ook een flinke spaarrekening :)

Veel van mijn vriendinnen zijn werkeloos of aan het jobhoppen, dus dan hebben we het niet over beleggen of sabbaticals. Ik zit zelf in een technisch beroep wat modaal betaalt, maar belangrijker, waar vooral op dit moment veel werk in is. Met mijn omgeving heb ik het niet echt over beleggen of over MMM, maar met mijn vriend wel. En over keuzes maken heb ik het met sommige vrienden ook wel.

Als je naar levensstijl kijkt, zou je zeggen dat sommigen van mijn werkeloze vrienden veel beter betaald krijgen dan wij. Maar ik weet ook dat ze veel zorgen hebben. Ook heb ik bijvoorbeeld een huis kunnen kopen.

Fijn dat je jouw kinderen kan steunen waar nodig!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version