Author Topic: Any Dutch Mustachians here.  (Read 222141 times)

Imma

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 960
 • Location: Europe
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #950 on: April 18, 2018, 01:43:01 AM »
Het is ook zeker niet het plan om er onze spaarrekeningen voor leeg te trekken, we denken meer aan €50 euro per maand oid. We vinden het ook zonde om onze reserveringsruimte niet te gebruiken. Het is inderdaad heel vervelend dat er zoveel eisen worden gesteld. Je mag sowieso maar beperkt inleggen. Je moet verplicht een annuïteit kopen, je kunt niet elk jaar zelf opnemen wat je nodig hebt. Volgens mij kun je dat technisch gezien wel ruim voor je pensioendatum doen, maar moet de uitkering dan lopen tot 20 jaar na je pensioendatum, dus het maandbedrag wordt dan heel erg laag. Wij zien het echt een beetje als een vangnet. Wat er ook gebeurt, we hebben als het goed is tegen die tijd een klein potje geld dat we niet meer kwijt kunnen raken.

Ik heb goede hoop dat deze regeling flexibeler gaat worden als blijkt dat veel mensen het medisch gezien niet gaan redden om te werken tot de AOW-datum. Ik kan me dan voorstellen dat je mensen liever eerder hun (zelf gespaarde!) pensioenpot laat gebruiken dan dat je ze ziektewet of WIA moet gaan geven. Mijn ouders en schoonouders moeten tot hun 67e werken en zijn nu begin 60. Een is er al uitgevallen, twee hebben forse gezondheidsklachten en hebben aanpassingen nodig op het werk. Die gaan het misschien nét redden, maar ik zie het ook nog gebeuren dat ze eerder uitvallen. De jongste ouder is nu nog helemaal gezond en ziet zichzelf nog een hele tijd werken, maar wie weet hoe dat over 5 jaar is. De AOW-leeftijd wordt nu in korte tijd heel erg opgekrikt terwijl de gezonde levensverwachting helemaal niet zo fors stijgt.

We betalen nu inderdaad nog niet zo heel veel belasting, maar de afgelopen jaren zijn we toch gemiddeld 5k per jaar in inkomen omhoog gegaan en we zitten nu ongeveer op de zorgtoeslaggrens. Ik verwacht de komende jaren wel omhoog te blijven gaan qua inkomen. Over het inkomen tot €20.000 betaal je 36% belasting, over het stuk van €20.000 tot €68.000 41%. Het is 'maar' een besparing van 5% maar zeker in combinatie met wel of geen zorgtoeslag krijgen is dat wel de moeite waard.

2Cent

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 548
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #951 on: April 18, 2018, 03:04:03 AM »
Je kan er niet op rekenen, maar ik zie de politiek er wel voor aan om de pensioen potten vrij te geven wanneer de economie weer eens dipt. Zelfde als met de spaarloon regeling gebeurt is. Liever nu een goede economie want in de toekomst zit er toch een ander op de troon.

Linda_Norway

 • Magnum Stache
 • ******
 • Posts: 2817
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #952 on: April 18, 2018, 03:16:59 AM »
Je kan er niet op rekenen, maar ik zie de politiek er wel voor aan om de pensioen potten vrij te geven wanneer de economie weer eens dipt. Zelfde als met de spaarloon regeling gebeurt is. Liever nu een goede economie want in de toekomst zit er toch een ander op de troon.

Wat je nu in je handen hebt, kun je zelf beleggen. In Noorwegen mag je je pensioen beginnen op te nemen vanaf 62, terwijl 67 de normale pensioenleeftijd is. Veel ouderen doen dit en beleggen het in aandelenfondsen waar ze een hogere winst verwachten dan dat het pensioenfonds voor elkaar krijgt. Andere ouderen nemen het ook op, maar maken het op.

UncleX

 • 5 O'Clock Shadow
 • *
 • Posts: 59
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #953 on: April 18, 2018, 03:51:31 AM »
...maar waarom mogen we ons pensioen niet vrij opnemen vanaf ons 60e zoals in de VS bijvoorbeeld?...
Wettelijk mag je in Nederland vanaf 55 met pensioen, maar dat moet dan wel zo overeengekomen zijn in de pensioenovereenkomst. AOW is inderdaad een ander verhaal.

Deels interessant artikel in de telegraaf vandaag: https://www.telegraaf.nl/financieel/1931568/eerder-stoppen-met-werken-is-financieel-drijfzand

Linda_Norway

 • Magnum Stache
 • ******
 • Posts: 2817
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #954 on: April 18, 2018, 04:32:36 AM »
Deels interessant artikel in de telegraaf vandaag: https://www.telegraaf.nl/financieel/1931568/eerder-stoppen-met-werken-is-financieel-drijfzand

Een deel goede raad:
- begin jong met sparen
- bespaar op de uitgaven
- breng je woonlasten omlaag door je hypotheek af te betalen
- zorg dat je de financiële consequencies weet van eerder te stoppen met werken

koenstache

 • 5 O'Clock Shadow
 • *
 • Posts: 17
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #955 on: June 04, 2018, 03:11:57 AM »
Hoi allen, ik las gisteren met interesse het stukje in de volkskrant over de mogelijke ontwikkelingen in pensioenland en die hebben we toch weer een beetje aan het denken gezet. 100% FI was in mijn beleving nooit een hoofddoel omdat er geen rekening gehouden wordt met de pensioenbelofte die traditioneel in Nederland vrij sterk is.

Ik had mijn doelen anders geformuleerd dan MMM pur sang, en ben daar nu toch over aan het mijmeren. Feitelijk kan je zeggen dat de hele FI discussie gaat over zelf (versneld) je pensioendoelen te realiseren. Als het inderdaad de kant uit gaat die in de volkskrant uiteengezet wordt (geen omwentelingsstelsel meer, maar zelf sparen voor je eigen pensioen).

Wat waren mijn doelen:
1) huisvesting garanderen: wij hebben een vrij grote aflossingsvrije hypotheek omdat dat (zeker met de huidige rentestand) interessant is. Sparen voor aflossen doe ik zelf wel. Doel dat ik hier geformuleerd heb is binnen 25 jaar (looptijd van onze hypotheek) de aflossingsvrije som bij elkaar gespaard hebben. Ik ga er vooralsnog vanuit dat ons geld beter rendeert buiten de hypotheek, maar als dat verandert dan is het in ieder geval fijn om geld achter de hand te hebben om na een rentevaste periode de hypotheek te verkleinen/wegtikken.
2) Op termijn minder gaan werken voor een baas. Wij werken allebei met plezier, maar wij verdienen veel meer dan we nodig hebben. Dit is vanuit een accumulatieperspectief natuurlijk gunstig, maar die ruimte zou op termijn ook ingezet kunnen worden om de week anders in te richten en tijd te besteden aan andere dingen dan een vaste werkgever.

Wat ook interessant was aan het artikel is een fenomeen dat we in het algemeen zien in Nederland, namelijk dat jongere mensen het moeilijker krijgen: ze kunnen moeilijker een huis kopen dan voor ons het geval was, en ze bouwen niet per se hetzelfde pensioen op (ze zijn ook vaak onder-/niet vertegenwoordigd bij de discussies over pensioenen!). Met name de groeiende aantallen ZZP'ers bouwen geen pensioen op en die zouden dus eigenlijk meer MMM moeten denken om niet te eindigen met een houtje om op te bijten... Hieruit heb ik dus een nieuw doel gedestilleerd: de mogelijkheid om mijn kinderen te helpen later bij een eerste stap zoals een huis kopen, in de hoop dat dit ze straks ook helpt om makkelijker geld apart te zetten voor een pensioen later. Wat daarvoor nodig is, dat weet ik nog niet zo goed. Ik wil mijn kinderen een duwtje kunnen geven dat stevig genoeg is dat ze het daarna zelf kunnen rooien.

Nu mijn vraag: in het licht van een onzekere toekomst (het kan altijd meevallen, maar mijn adagio zou zijn: plan for the worst, hope for the best), zijn er mensen die ook rekening houden met de eventuele hulp die hun kinderen nodig kunnen hebben om richting de toekomst hun leven te kunnen inrichten, rekening houdend dat er nu een algemene trend is dat het moeilijker wordt voor starters om betaalbare huisvesting te vinden, en de mogelijkheid dat de volgende generatie wel eens een minder vet pensioen dan in het verleden het geval was zouden kunnen krijgen. Of vinden jullie dat we daar geen rol in hebben?

Ben benieuwd naar wat mensen hierover denken!
Groetjes,
Koen

Imma

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 960
 • Location: Europe
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #956 on: June 04, 2018, 04:40:30 AM »
Ik ben zo te lezen wat jonger dan jij (eind 20) en heb geen kinderen. Het grote verschil tussen "mijn" generatie en de generatie die een jaar of vijf jonger is, is denk ik dat er "in mijn tijd" nog stufi was. De generatie onder mij heeft te maken met het leenstelsel. Ik denk dat als je je kinderen op weg wilt helpen, dat je dan als eerste moet denken aan het laten studeren van je kinderen zonder of met weinig schulden en aan het geven van een goede financiële opvoeding. Als je zonder schulden afstudeert en een baan vindt, kun je vooral de eerste jaren waarin iedereen nog als student leeft en je nog geen gezin hebt veel sparen. Dat spaargeld kun je dan weer inzetten om een huis te kopen.

Qua huizenmarkt ben ik niet heel pessimistisch. Er is in Nederland in bepaalde regio's natuurlijk een enorm tekort aan woningen, maar er zijn ook nog veel regio's waar je wel betaalbaar kunt wonen. Nederland is een klein land, dus het is vaak goed mogelijk om in de ene regio te wonen en de andere regio te werken. Je kunt nu nog 'maar' 100% van de waarde van een huis lenen, dus je zult ongeveer 6% kosten koper zelf moeten sparen. Voor een huis van 2,5 ton heb je het dan over €15.000 en ik denk zeker niet dat het onmogelijk is om dat bij elkaar te sparen als jongere. Wat ik in mijn eigen omgeving zie is dat veel leeftijdsgenoten enorme schenkingen van hun ouders krijgen (€50.000-€100.000) en dat dat geldt niet wordt gebruikt om de hypotheek te verlagen, maar om een nóg luxere woning te kopen. Ik hoor veel mensen praten over de 'noodzaak' van een schenking door hun ouders, maar als ik dan kijk naar wat ze met die schenkingen doen heb ik een ander idee van 'noodzaak'. Ik kan me best voorstellen dat ik mijn fictieve kinderen zou willen helpen om een huis te kopen, maar ik zou er niet blij mee zijn als mijn schenking werd uitgegeven aan een designkeuken van €25.000 en dat soort fratsen.

Ik snap je zorgen over het pensioenstelsel, maar ik denk dat het ook hier vooral een kwestie is van financiële opvoeding. Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat sparen belangrijk is. Ik was van nature al een spaarder, in ons gezin zijn er ook kinderen die van nature een gat in de hand hebben, maar ook die hebben in ieder geval het besef dat sparen belangrijk is en doen hun best, ondanks dat ze het moeilijk vinden. Partner komt uit een gezin waarin überhaupt niet gespaard werd of over geld gepraat werd. Hij is van nature geen enorme uitgever, dus toen ik hem vertelde over spaarrekeningen, een huis kopen etc. heeft hij die informatie meteen toegepast, maar die informatie had hij nog nooit eerder gehad. Ik denk dat het belangrijk is om van jongs af aan met je kinderen over geld te praten, over de keuzes die je maakt en de gevolgen ervan. Ik denk dat veel ouders erg krampachtig hun eigen financiële situatie proberen te verbergen voor hun kinderen.

Ik ben zelf in loondienst, maar heb behalve als uitzendkracht nooit ergens een pensioenregeling gehad. Ook partner, die nota bene bij een multinational werkt, heeft geen pensioenregeling vanuit werk. Het is dus zeker niet iets wat alleen onder ZPP-ers speelt. Ik heb juist het idee dat ZPP-ers meer bezig zijn met het regelen van een pensioen dan werknemers in loondienst, misschien omdat ze boekhouders hebben die het jaarlijks aankaarten. Wij gaan vanaf dit jaar bankbeleggen voor ons pensioen. Het zet qua bedrag geen zoden aan de dijk, maar we vinden het zonde om de reserveringsruimte / jaarruimte die we hebben niet te benutten. In de tussentijd sparen en beleggen we en lossen we langzaam onze annuïteitenhypotheek af. FI is voor ons een mooi streefdoel, maar niet iets wat we binnen een overzienbare tijd zouden kunnen bereiken, dus we hebben geen concrete bedragen voor ogen. We zien wel waar het schip strandt. Ik zou het fijn vinden om over een jaar of 15 te kunnen stoppen met een baan in loondienst en wil dan ook weg uit de stad.

Linda_Norway

 • Magnum Stache
 • ******
 • Posts: 2817
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #957 on: June 04, 2018, 05:31:20 AM »
Ik vind dat ouders geen enkele verplichting hebben om geld aan hun kinderen te geven nadat ze klaar zijn met studeren. Het is wel erg fijn voor je kinderen om zonder grote studieschuld te beginnen met werken, ook al zijn ze dan de 18 al gepasseerd. Maar de kinderen zouden best in een eigen huurwoning kunnen beginnen.

In ons geval kregen we een schenking van mijn schoonouders nadat we zelf een huis hadden gekocht. Die schenking stuurde dus niet de keuze van het huis. We kochten er ook geen dure keuken van. Maar we hadden het wel nodig, omdat de aanschaf van het huis toch wat meer kosten had dan we rekening mee hadden gehouden. Verder heb ik er ook de hypotheek wat mee afgelost.

koenstache

 • 5 O'Clock Shadow
 • *
 • Posts: 17
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #958 on: June 04, 2018, 06:53:08 AM »
Hoi Imma, dank voor je reactie. Ik denk dat je een goed punt raakt wat betreft startpositie: mijn uitgangspunt is ook om mijn kinderen schuldenvrij te laten afstuderen. Studeren is mijns inziens ook een baan (en nog geen heel makkelijke), en dat je daar een stukje ondersteuning/"salaris" voor krijgt van je ouders vind ik niet meer dan normaal. daarbij merk ik om mij heen ook dat het een flinke last kan zijn als je vanuit een studieschuld moet beginnen. Ik ben net 40, en ik heb leeftijdsgenoten die nog steeds een studieschuld hebben. Ongelooflijk vind ik dat! Maar daar hebben mijn ouders wel voor gezorgd.

Wat betreft pensioenen: ik was mij niet gewaar dat er ook loondienst zonder pensioenopbouw was, ik dacht eigenlijk dat het een verplichting van de werkgever was om pensioenopbouw aan te bieden. Maar goed. Ik heb gespaard in maar liefst drie pensioenpotten en al een aardig pensioen opgebouwd daarmee. Vandaar ook dat ik FI ook niet als een hoge prioriteit zie eigenlijk. Hetgeen overigens niet betekent dat we niet flink sparen. Ik hou het nu bijna een jaar bij, en we zitten op ruim 70% van ons inkomen gemiddeld genomen wat we sparen. Dat beleg ik allemaal in een ETF.

Ik zou hopen dat zzp'ers inderdaad door hun boekhouders gewezen worden op de noodzaak om pensioen op te bouwen, maar ik moet ook zeggen dat ik aardig wat zzp'ers ken die dat niet doen. Gewoon niet acuut genoeg in hun ogen. Dat baart mij wel zorgen. En zoals ik zei, het is ook zorgwekkend dat de jongere generatie (daar hoor ik eigenlijk al niet meer bij) zich niet mengt in de huidige pensioendiscussie. Wie moet hun belangen behartigen? Temeer gezien de die ook niet kenbaar maken...

@Linda_Norway Ik snap wat je bedoelt, en ik zou het ook niet willen hebben over een verplichting. Als ik mijn kinderen kan helpen om het makkelijker te hebben in hun levensweg dan doe ik dat gewoon graag en met liefde :-)

Spruit

 • Handlebar Stache
 • *****
 • Posts: 1036
 • Age: 31
 • Location: Netherlands
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #959 on: June 04, 2018, 10:54:04 AM »
Ook ik heb nog geprofiteerd van studiefinanciering als gift. Die basisbeurs gun ik iedere jongere, en ik ben van plan "to pay it forward". Doordat de stufi-als-gift nu goeddeels is afgeschaft, is stufi verworden tot een familiekwestie en niet de maatschappelijke kwestie die het (in mijn ogen) zou moeten zijn. Ik verwacht in de toekomst veel meer verschil in de startpositie van hen met rijke en gulle ouders versus zij die uit een minder welvarend nest komen en dat is echt jammer, ik gun iedereen op zijn minst een eerlijke start. Kinderen kunnen hun ouders niet uitkiezen. Ik snap de reactie van ouders (zorgen dat jouw kind niet bij de pechvogels met schulden terecht komt), maar dat neemt helaas het grotere probleem niet weg van de ongelijkheid die er daardoor steeds meer insluipt.

Er zijn trouwens echt zat bedrijven (en bedrijfstakken) waar het gewoon not-done is om in te leggen voor pensioen van de werknemers. Zolang werknemers zichzelf en hun toekomst zo goedkoop verkopen komen werkgevers er mee weg. Ik heb in een bedrijf gewerkt waar niemand met pensioenen bezig was en niks geregeld was. Ik werd heel raar aangekeken toen ik er als twintiger over begon, baas vond het onzin "want zo oud was ik toch niet?" en natuurlijk was het te duur, kon hij daar niet aan beginnen, etc. etc.

Zwager werkt freelance en kan (nog?) niet genoeg geld vragen per opdracht om bijv. aov en pensioen van te bekostigen. Zijn leefkosten gaan voor. Het is voor hem niet een kwestie van het niet belangrijk vinden, het lukt gewoon niet om genoeg apart te zetten omdat hij dan te weinig overhoudt om boodschappen van te doen. Hij zou dus redelijkerwijs zijn uurtarief moeten verhogen, maar dan zou hij zichzelf de markt uit prijzen.

Gelukkig werk ik nu voor de overheid en is het daar nog steeds wel netjes geregeld en hoef ik niet meer voor mezelf (vergeefs) de zeepkist op, maar ik zie helemaal hoe pensioen voor veel jongeren een lastig verhaal is. Ik hoop dat die trend niet doorzet, maar het zou me niet verbazen als de jongeren van nu straks de ouderen zonder werkgeverspensioen zijn.

Yay, out of debt... now, GROW!
My current journal

Imma

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 960
 • Location: Europe
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #960 on: June 04, 2018, 11:24:24 AM »
Veel mensen denken dat een pensioenregeling voor mensen in loondienst wettelijk verplicht is, maar dat is meestal een verplichting op grond van CAO. Alle traditionele sectoren zoals zorg en onderwijs zijn gebonden aan een algemeen verbindende CAO, maar in de wat nieuwere sectoren zijn er niet altijd CAO's of ze zijn niet verplicht gesteld. Ik werk zelf in de IT/software, vriend in de IT/dienstverlening. Zijn werkgever naam eerst wel deel aan een CAO (zonder pensioenregeling) , maar toen de CAO de werknemers teveel cadeautjes ging geven, is het bedrijf uit de CAO gestapt. Er is toen wel een poll geweest onder medewerkers of er interesse was voor een pensioenregeling, maar die bleek er niet te zijn. Je nettoloon wordt natuurlijk lager en daar had blijkbaar niemand zin in. Ik werk in een klein bedrijf en mijn baas vindt een pensioenregeling uit principe niet de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Ik weet dat veel mensen geen prioriteit geven aan pensioen, maar wat daar aan te doen is, zou ik zo ook niet weten. Op financieel gebied denken veel mensen vooral aan de korte termijn in plaats van de lange termijn. Ik heb altijd minstens 10% van mijn inkomen opzij gezet, ook als student, tegenwoordig veel meer. Tenzij je op bijstandsniveau leeft moet dat voor bijna iedereen mogelijk zijn. Toch ken ik veel mensen zonder spaargeld. Een pensioen is al helemaal heel erg ver van je bed. Ik weet niet of dat vroeger anders was, maar toen was er natuurlijk veel meer vanzelfsprekend geregeld. Ik blijf mijn vakbond vragen om zich ook voor jonge werknemers in te zetten, maar ze zijn daar meer bezig met de belangen van de oudere generatie (logisch, want die zijn massaal lid).

Daarnaast mengen bepaalde groepen zich niet in de pensioendiscussie omdat ze niet geloven dat ze zelf ooit met pensioen zullen gaan en zich daarbij neer hebben gelegd. Ik ben van de crisisgeneratie, veel van mijn leeftijdsgenoten geloven niet echt in banken, beleggen, kapitalisme, AOW, pensioenfondsen of beloften van de overheid. Sommigen twijfelen uberhaupt of er over X jaar nog mensen op aarde leven, dan heeft een pensioen natuurlijk weinig prioriteit.

wauske

 • Stubble
 • **
 • Posts: 152
 • Location: Netherlands
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #961 on: June 04, 2018, 01:23:15 PM »

Daarnaast mengen bepaalde groepen zich niet in de pensioendiscussie omdat ze niet geloven dat ze zelf ooit met pensioen zullen gaan en zich daarbij neer hebben gelegd. Ik ben van de crisisgeneratie, veel van mijn leeftijdsgenoten geloven niet echt in banken, beleggen, kapitalisme, AOW, pensioenfondsen of beloften van de overheid. Sommigen twijfelen uberhaupt of er over X jaar nog mensen op aarde leven, dan heeft een pensioen natuurlijk weinig prioriteit.

Ik ben er ook eentje die denkt dat het huidige pensioen onhaalbaar is maar daarom zeg ik er ook meteen bij dat ik zelf wel voor spaar.

Verder zou ik een werkgever die pensioen voor z'n medewerkers niet wil regelen mijden, enerzijds omdat ie met een kleine besparing veel meer winst kan maken maar ook anderzijds omdat ie z'n personeel gewoon niet serieus neemt. Het lijkt me dat daar alleen mensen werken die binnen een relatief korte tijd weer weg zijn of dat ze hun eigen toekomst links laten liggen (de enkele uitzondering daargelaten).
Everything I say is my personal opinion which is based on my subjective experience.

Imma

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 960
 • Location: Europe
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #962 on: June 04, 2018, 03:28:47 PM »

Daarnaast mengen bepaalde groepen zich niet in de pensioendiscussie omdat ze niet geloven dat ze zelf ooit met pensioen zullen gaan en zich daarbij neer hebben gelegd. Ik ben van de crisisgeneratie, veel van mijn leeftijdsgenoten geloven niet echt in banken, beleggen, kapitalisme, AOW, pensioenfondsen of beloften van de overheid. Sommigen twijfelen uberhaupt of er over X jaar nog mensen op aarde leven, dan heeft een pensioen natuurlijk weinig prioriteit.

Ik ben er ook eentje die denkt dat het huidige pensioen onhaalbaar is maar daarom zeg ik er ook meteen bij dat ik zelf wel voor spaar.

Verder zou ik een werkgever die pensioen voor z'n medewerkers niet wil regelen mijden, enerzijds omdat ie met een kleine besparing veel meer winst kan maken maar ook anderzijds omdat ie z'n personeel gewoon niet serieus neemt. Het lijkt me dat daar alleen mensen werken die binnen een relatief korte tijd weer weg zijn of dat ze hun eigen toekomst links laten liggen (de enkele uitzondering daargelaten).

Ik werk er nu een jaar of twee en ben al een tijdje op zoek naar iets anders, omdat het inderdaad niet de meest sociale werkgever ooit is (daar denkt hij zelf overigens anders over). Helaas gaat dat nog niet zo makkelijk. Ik ga in september een master doen, hopelijk zorgt dat voor een leuke nieuwe baan. Maar collega's lijken er niet van wakker te liggen, ik heb veruit het kortste dienstverband. Sommigen werken er al decennia. Vriend werkt bij een multinational met volgens mij een paar duizend man personeel in NL, en die kennen inderdaad een heel groot verloop door de manier waarop ze met hun personeel omgaan.

Linda_Norway

 • Magnum Stache
 • ******
 • Posts: 2817
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #963 on: June 05, 2018, 01:51:37 AM »

Daarnaast mengen bepaalde groepen zich niet in de pensioendiscussie omdat ze niet geloven dat ze zelf ooit met pensioen zullen gaan en zich daarbij neer hebben gelegd. Ik ben van de crisisgeneratie, veel van mijn leeftijdsgenoten geloven niet echt in banken, beleggen, kapitalisme, AOW, pensioenfondsen of beloften van de overheid. Sommigen twijfelen uberhaupt of er over X jaar nog mensen op aarde leven, dan heeft een pensioen natuurlijk weinig prioriteit.

Ik ben er ook eentje die denkt dat het huidige pensioen onhaalbaar is maar daarom zeg ik er ook meteen bij dat ik zelf wel voor spaar.

Verder zou ik een werkgever die pensioen voor z'n medewerkers niet wil regelen mijden, enerzijds omdat ie met een kleine besparing veel meer winst kan maken maar ook anderzijds omdat ie z'n personeel gewoon niet serieus neemt. Het lijkt me dat daar alleen mensen werken die binnen een relatief korte tijd weer weg zijn of dat ze hun eigen toekomst links laten liggen (de enkele uitzondering daargelaten).

Hier in Noorwegen hebben ze het wettelijk verplicht gemaakt dat werkgevers minstens 2% en 3% van het inkomen in een pensioenfonds moeten stoppen (verschillende procenten over verschillende schalen van inkomen). De meeste bedrijven betalen 5% en 8%. Ik heb wel eens een baan aangeboden gekregen bij een bedrijf dat het minimumspensioen aanbood en daar nee tegen gezegd. Toen vond ik ook al dat ze hun werknemers niet serieus namen in een branch waarin veel andere bedrijven dat wel doen.

Zelf geld opzij zetten voor pensioen is natuurlijk goed, maar dat gaat van je netto loon af. Sparen in een pensioenfonds via je werk gaat van je brutto loon af en je betaalt pas belasting als je het opneemt, meestal in een periode met lager inkomen, dus vanuit een lagere belastingschaal.

Nee, ik begrijp niet dat jonge mensen die niet belangrijk vinden. En ik hoop dat al die jongeren een backup plan hebben in de zin van zelf geld stoppen in een index fonds.

Imma

 • Pencil Stache
 • ****
 • Posts: 960
 • Location: Europe
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #964 on: June 05, 2018, 07:15:40 AM »
Je kunt (beperkt) belastingvrij sparen/beleggen voor pensioen als je geen pensioen opbouwt via werk, maar dat kan alleen voor het deel van je inkomen boven €13000 en het staat dan wel tot de AOW-leeftijd vast. Dat kan met 7 jaar terugwerkende kracht, ik ben nu bezig met het openen van een rekening daarvoor bij DeGiro. Maar voor de jaren tot en met 2017 mag ik daar €2500 instorten, dat zet nog niet echt zoden aan de dijk.


Spruit

 • Handlebar Stache
 • *****
 • Posts: 1036
 • Age: 31
 • Location: Netherlands
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #965 on: June 06, 2018, 12:41:05 AM »
Zou goed zijn als die drempel eraf gaat, geld opzij zetten voor later is voor alle inkomensgroepen een goed idee. Of mensen met laag inkomen er voorrang aan geven is een andere kwestie.
Yay, out of debt... now, GROW!
My current journal

SansSkill

 • 5 O'Clock Shadow
 • *
 • Posts: 15
Re: Any Dutch Mustachians here.
« Reply #966 on: June 06, 2018, 01:25:37 AM »
Ik dacht dat die drempel er was omdat men aanneemt dat een deel van je pensioen uit de AOW komt?