Kommer litt an på hva man teller med - tar dere med vaskemidler osv? Var en tur innom Europris i dag og der var Blenda Sensitive vaskemiddel på tilbud f.eks. Knallgod pris 25kr/1,17kg, noe som er ca 30% under den beste OMO prisen. Så jeg kjøpte tolv pakker som var plastsveiset i hop og som kommer til å vare i kanskje så mye som et år? Det er bare 300kr det, men dette er jo MMM tankegangen som vi anvender på det meste.
Jeg tar med alt jeg kjøper i dagligvarebutikk. Til nå har jeg ikke vært så flink til å handle stort på Europris. Har ingenting imot butikken, men den ligger ikke på rute. Min andre utfordring er å vite hva ting koster, slik at når du ser et tilbud, at du kan slå til som du har gjort. Veldig lurt å kjøpe mange når ting er på tilbud. Jeg har begynt å gjøre det i dagligvarebutikk. Har kjøpt flere deodoranter når de var på kr. 10 istedenfor de normale 26. Men jeg kjøpte ikke nok bulk. Den 10 kroners market på vår lokale Spar er ikke så ofte. Så jeg må bli flinkere. Men jeg har også klart å kjøpe mye at de Spar hadde på tilbud som egentlig alltid har denne prisen på Kiwi. Så jeg må bli mye flinkere på å kjenne prisene.
Vi har en matbod i kjelleren (konstant 13-15 grader / 70% luftfuktighet) på ca 10 kvm som er fylt til randen med holdbar mat, og det står også to frysere der. Vi sylter og høster fra naturen rundt oss ganske mye, og på den måten bytter jeg ofte til meg annet - en gammel kollega, nå pensjonert, er kommunens ivrigste jeger. En flaske myskesaft, litt ripsgele og stikkelsbærsyltetøy gir oss gjerne et par kilo hjortekjøtt, som jo i utgangspunktet er kolossalt mye mer verdt. Naustet vårt ligger rett nedenfor her, og der får jeg en del fisk. Dét også gir jo en fin "rabatt" på våre månedlige utgifter.
Kjempefint å spise fra naturen. Du har god kontroll på hva du spiser og maten har kort reisevei og er miljøvennlig. Tenk på hvor mye du sparer på strøm, diesel og plastmateriale sammenlignet met butikkmat.
Min mann fisker en del av tiden og da fyller vi også opp fryseren med selvfanget fisk. Men vi har ikke nok tid til å gjøre det ofte nok. Vi pleier vel å høste en del bær og sopp når sesongen er der. Vi pleier å bruke bærene til å lage (het)vin eller iskrem. Soppene tørker jeg om de egner seg til det eller jeg forveller og fryser dem. Vi spiser en del traktkantarell hele året. Allikevel er jeg ikke flink nok til å la være å kjøpe sjampinjonger regelmessig. Kunne spart en del penger der, tror jeg.
Det er kanskje litt styr dette, men dette får jeg tid til ved ikke å jobbe i full stilling. Samboeren min er også flink til å bake, men jeg tror, ærlig talt, ikke at vi spare noe særlig på det. Et godt brød til 40-50kr er egentlig omtrent verdt prisen her i Norge. De gufne 19,90-brødene man får kjøpt rundt omkring vil jeg helst ikke ta i, men samboeren min er opptatt av at vi ikke bare spiser de dyre brødene...så det så. :)
Haha. Jeg pleide å kjøpe brød maks til kr 26, e.g. Grislet Grovbrød som jeg synes smaker ganske bra. Jeg vet at det finnes mange andre brøder som sikkert er kjempegode, men de koster et lite formue. Jeg vil virkelig ikke betale 40-50 kroner per brød. Men allikevel har min mann sagt at han tror vi kan spare en del på brød. Når jeg en sjelden gang er på Meny, kjøper jeg ofte de kr. 20 brødene som de har på tilbud. Nå i det daglige har jeg begynt å kjøpe enten Hverdagsgrov til kr 16 på Kiwi (ikke spesielt godt) eller en av de andre brødene om den er på tilbud. Til med barnebrød med god grovhet. Jeg har også begynt å bake litt selv når jeg gidder. Har funnet ut at selv om jeg kjøper sammalt hvete i kilos pakninger, så koster pakningene bare rundt kr 11 og de er nok til 2 brød. Det koster selvfølgelig litt gjær og strøm fra ovn. Men om jeg steker 2 brød samtidig, tror jeg det er en del å spare der. Min mann er av rare grunner imot at jeg kjøper en brukt brødbakemaskin, fordi han tror den kommer til å stå i veien. Så jeg har begynt å steke av og til uten maskin, bare for å sjekke at resultatet blir godt. Jeg pleier å kjøpe flere brød om gangen, spesielt når det er tilbud, og jeg fryser det alltid inn i dagsporsjoner. Hver kveld tar jeg en porsjon ut av fryseren, slik at vi har sånn noenlunde fersk brød neste morgen.
Hvor mye ettertanke legger dere i det daglige? Blir det tid til å planlegge litt fremover? Jeg tror det hjelper masse å unngå ferdigmat, og dette med å måtte kjøpe småsnacks overalt man går.
Jeg pleide å kjøpe en pose med godteri altfor ofte på togstasjonen på vei hjem fra jobb. Det var sikkert en kr 30 per dag. Nå reiser jeg ikke lenger med toget og det hjelper godt. Ingen ukontrollert småspising. Vi har bananer og annen frukt på jobben som jeg småspiser av. I tillegg har jeg en rull Bixit kjeks i skuffen for når jeg er sulten. De er akkurat passe lite attraktive til at jeg ikke småspiser dem bare fordi de er der.
Vi pleier å lage middag hver dag. Men om vi en gang har for mye, fryser vi inn en porsjon. Også når vi lager stor pizza, fryser vi inn 2 stykker. Det betyr at vi egentlig alltid har litt hjemmelaget hurtigmat liggende. Men nå de siste årene har jeg blitt litt følsom for stress på jobben og siden jeg ofte er førsteman hjem (har kortest reisevei), må jeg ofte lage mat. Nå har vi avtalt at vi bør kjøpe hurtigmat litt oftere. Før spiste vi hurtigmat kanskje 4 ganger i året. Nå synes vi det er greit å øke til 1 gang per måned. Jeg tenker da på sånne poser med frosne grønnsaker og kjøtt, altså rimelig sunn hurtigmat.
Men om du har en regelmessig utfordring med matlaging, kan det sikkert lønne seg å planlegge på forhånd. En måte er å koke noen store porsjoner de dagene du har tid til det og fryse inn porsjoner. Eller finne på noen turbo-oppskrifter. Noen retter tar så kort tid å lage at de er fortere å lage enn å varme opp en Grandiosa.
Den mest hurtige retten jeg vet om:
- Stek kjøttdeig løst. Det hjelper da at den ikke er stivfrossen.
- Tilsett og stek grønnsaker som f. eks. paprika, squash, løk i biter
- Hiv inn en boks hakkede tomater
- Tilsett en boks salatbønner/kidney beans
- Tilsett en passe mengde tacokrydder eller annen krydder
- Tilsett en boks ananas i stykker (om du vil)
Varm godt opp og server eventuelt med rømme eller creme fresh. Du kan tilsette tacochips i tillegg (opsjonelt)
Jeg har funnet ut at det hjelper å planlegge å ta nedfryst kjøtt ut av fryseren dagen før, slik at jeg har tint kjøtt når jeg skal lage middag. Det er mye mer stress å begynne med frossen kyllingfilet, som er vanskelig å få gjennomstekt på riktig tid.
Jeg har ennå ikke helt satt meg inn i aksjesparingens alternativer i dag, har ikke fått tid til det. Men hva tror dere om forholdet mellom kronen og dollaren? Er dette den nye normalen? Jeg gjorde noen svært gode deals under finanskrisen, men tør ikke satse lenger siden vi har fått barn. Plutselig er det litt alvor i dette.
Jeg aner ikke hva som blir normalen. Men jeg har ikke så mye tro på at oljen når nye høyder. Miljøvennlig strøm er i oppmarsj (heldigvis for planeten vår), men det kan slå litt uheldig ut for Norge.
Når det er sagt er vi litt ukomfortabel med å satse alle være penger i Norske kroner. Vi eier allerede et hus og en hytte i Norge. Vi har derfor kjøpt aksjer i bare utenlandske indeksfond uten valutasikring. Det betyr at vi valutaspekulerer så det holder. Det kan slå ut begge veier. Vi har ikke barn og har allerede kontroll over vår økonomi. Vi sparer kun videre til FIRE.
Ifølge Hallgeir fra Luksusfellen (jeg hører på hans podcast, Pengerådet), er det lurt å åpne en aksjesparekonto som snart skal være tilgjengelig. Det gjelder spesielt for de som nå har en høy inntekt og senere forventer en lavere inntekt. Du betaler nemlig bare skatt over salg av aksjer når du tar en helt ut av aksjesparekontoen. Ellers anbefaler han å investere verdensdekkende indeksfond fra DNB, KLP eller en annen en som jeg ikke husker. Indeksfond er generell lurt for de som ikke vil jobbe for mye med aksjer, men vil la dem surre og gå. Men selvfølgelig aksjer er et kasinospill, du kan vinne og du kan tape. Det kommer garantert til å gå nedover på aksjemarkedet, forhåpentligvis for en kortere periode, f. eks. et par år. Men man forventer at det går opp igjen etter det. Du må tåle å kunne tape pengene. Om du ikke tåler det, er det kanskje lurere å se på andre alternativer som rentefond. Om du har et boliglån, kan du bare begynne å nedbetale på den. Det er i hvert fall en sikker investering. Det er deilig å bli kvitt den.